Teknoloji ve Dijital Dünya, Tüm Yazılar

Adaptive tasarım ve responsive tasarım arasındaki fark

Adaptive ve responsive’in benzerlikleri

Adaptive tasarım ve responsive tasarım birbirlerine oldukça yakın kavramlardır. Hem adaptive tasarım hem de responsive tasarım, görüntülenmekte olduğu cihazın özelliklerini tespit ettikten sonra, kendisini o cihaza  göre ayarlama prensibi ile çalışır. Her iki tasarım yöntemi de farklı ekran boyutlarına, çözünürlüklerine, kullanım şartlarına ve gerekliliklerine uyumlu hale gelerek kullanıcı deneyimini geliştirmeyi hedefler.

Adaptive tasarım ve responsive tasarım arasındaki fark

Adaptive tasarım ve responsive tasarım arasındaki en önemli fark, responsive tasarımın esnek olmasıdır. Responsive sitelerde sabit ölçülerden ziyade akışkan, ekran boyutlarına bağlı ölçüler kullanılır. Mesela bir sütunun enini 200 piksel olarak değil, %30 olarak kodlarsınız. Bu durumda ekranın genişliği ne olursa olsun, sütun ekranın %30’unu kaplar. Böylece sayfa, görüntülendiği ekrana akarak içine dolar. Ayrıntılı bilgi için “Responsive tasarım nedir?” ve “Neden responsive tasarım” yazılarımıza bakabilirsiniz.

Adaptive tasarımda esnek bir yerleşim kullanılmaz. Bunun yerine, belli ekran ölçüleri belirlenir ve bu ölçülere göre sabit yerleşimli ekran tasarımları yapılır. Mesela 320px, 600px, 960px ve 1200px genişliğinde dört ekran tasarlanır. Tarayıcı penceresinin genişliği bu değerlere tam denk gelmiyorsa, ölçülere uygun bir küçük yerleşim kullanır. Sayfa yerleşimleri arasındaki geçişler atlamalı olduğu ve sayfalar pencereye göre esnemediği için, yanlarda kullanılmayan alanlar kalır.

Adaptive tasarımın kendine has bir özelliği, kod yazımında katmanlı bir yaklaşım sergilemesidir. Sayfa ilk başta en temel özelliklere sahip tarayıcılarda dahi problemsizce görüntülenecek şekilde kodlanır. Ardından, daha gelişmiş istemci yapılanmaları isteyen, daha karmaşık görsel ve işlevsel özellikler katman katman eklenir. Bir cihaz herhangi bir katmanın gerekliliklerini karşılayamıyorsa, mesela tarayıcısı kullanılan kimi özelliklere sahip değilse, o katmana kadar yükleyip çalıştırdığı kod, içeriği kullanıcı deneyimine olumsuz bir etki yapmadan görüntülemesine yeter. Böylece her tür sistemde çalışabilecek bir yapı hedeflenir.

Adaptive tasarım ve responsive tasarım arasındaki fark: Adaptive tasarım atlayarak yerleşim değiştirirken responsive tasarım akışkan bir yapı sergiliyor.
Adaptive tasarım ve responsive tasarım arasındaki fark: Adaptive tasarım atlayarak yerleşim değiştirirken responsive tasarım akışkan bir yapı sergiliyor.

Birlikten kuvvet doğar: Adaptive tasarım ve responsive tasarım bir arada

Aralarında bazı farklar olsa da adaptive tasarım ve responsive tasarım birbiriyle uyumlu bir şekilde kullanılabilir. Aslında pek çok responsive site, JavaScript ve CSS gerektiren özellikleri adaptive yöntemlerle ekleyerek içeriklerinin daha erişilebilir olmasını sağlamaktadır. Responsive sitelerin ekran boyu ya da cihaz farkı gözetmeksizin herkese aynı içeriği ulaştırma hedefi, adaptive kodlamanın katmanlı mantığıyla birleştiğinde, belki de ideal çözümü oluşturmaktadır.

Etiketler: Web tasarım

Bunlar da ilginizi çekebilir