Günlük Hayat, Tüm Yazılar

Ekümenopolis: ucu olmayan şehir İstanbul

İçinde yaşadığımız şehiri ne kadar tanıyoruz? Geleceği ile ne kadar ilgileniyoruz? Çevremizde olan gelişmeleri ne kadar anlıyoruz, irdeliyoruz, sadece kulaktan dolma bilgiler ile mi yargılıyoruz yoksa farklı bakış açılarından araştırıp derinlemesine bilgi sahibi olmak için enerji sarfediyor muyuz?

Geçen yıl İstanbul Film Festivali’nde ulusal film yarışması kategorisine ilk defa bir belgesel kabul edildi. Ekümenopolis İstanbul üzerinden aslında Türkiye’nin geneline bakılabilecek sosyolojik, ekonomik ve politik bir pencere açıyor önümüze.

Ekümenopolis, 1967 yılında Yunanlı şehir plancısı Constantinos Doxiadis tarafından ortaya atılan,  günümüzün kentleşme ve nüfus artışı hızları göz ününe alındığında, gelecekte dünyadaki bütün kentleşmiş alanların ve megapollerin kuşaklar halinde birbirleriyle birleşeceği ve tek bir şehir oluşturacağı fikrini temsil eden bir terim.

Belgeselde neoliberal politikalar ile şehre verdiğimiz zarar üzerinden çok güzel sosyolojik, mimari, ekonomik ve politik analizler yapılarak İstanbul’un can çekişme noktasından kaosun içine doğru sürüklenişinin hikayesi aktarılıyor. İşinin uzmanı kişilerin anlattıklarını dinleyince “ben ne yapabilirim” diye düşünmeden edemiyor seyreden.

Gerçek İstanbul severlerin ve “belki hala bir şey yapabiliriz” diyenlerin sarsılarak seyredeceği bu belgeseli kaçırmayın.

Maalesef dağıtımcı desteği olmadan tamamen sivil girişimle İstanbul ve Ankara’da 1’er sinemada gösterime girebilse de zaman yaratıp gidin, pişman olmayacaksınız.

Belgesel ile ilgili daha ayrıntılı bilgi için:

ekumenopolis.net/#/tr_TR/watch

Bunlar da ilginizi çekebilir

Herhangi bir sonuç bulunamadı.